joi, 31 martie 2011

Sa lasi un semn

Să nu priveşti decât cu dor spre soare
Să nu asculţi decât de-o alinare
Să nu auzi decât dacă te lasă vântul
Să nu păşeşti decât cu drag pământul
Să iei din versuri doar cuvântul pe care să-l alinţi cu gândul
Să iei din gând sămânţa unei flori
Ce se deschide dimineaţa în zori
Să iei din roua florilor o picătură
Să împarţi un dram de suflet nemuririi
Să simţi în suflet un mălin
Să-i cânţi ca să adoarmă lin
Să laşi unui copil speranţa
Să iei de la iubire viaţa
Şi niciodată nu lăsa să treacă ani
Înalţă braţele în semn de rugăciune
Să iei din toate câte un strop de apă vie
Pune un semn de carte uneori, ascultă-ţi visul ademeritor
opreşte-te din pasul tău grăbit şi zbori acolo unde n-ai gândit.

Rugaciune

Rugaciune

miercuri, 30 martie 2011

Fiti binecuvantati!



"Cand va treziti, binecuvantati ziua care incepe, deoarece vine plina de daruri nevazute, pe care le veti chema catre voi prin aceasta binecuvantare, pentru ca a binecuvanta inseamna ca sunteti constienti de numarul infinit de daruri prezente in fiecare colt al Universului si le chemati catre voi.Atunci cand treceti pe langa oameni pe strada, in autobuz, la locul de munca, la cel de relaxare, binecuvantati pe acestia.
Pacea binecuvantarii ii va insoti pe drumul lor si blanda lumina acesteia se va revarsa si ii va calauzi pe cale.Atunci cand va intalniti si discutati cu diverse persoane binecuvantati-le sanatatea, munca, bucuria, relatia cu Dumnezeu, cu ei insisi si cu altii. Binecuvantati-le aspectul financiar si abundenta din vietile lor, binecuvantati in orice fel imaginabil pentru ca aceste acte nu numai ca vor sadi semintele vindecarii in viata acestora, dar si pentru voi intr-o buna zi vor rasari roadele acestor acte, si va vor lumina viata acolo unde ea parea arida.
Atunci cand cineva va raneste si se poarta cu tine intr-un mod jignitor, raspundeti-i cu o binecuvantare; binecuvantati cu bucurie, sincer, complet, pentru ca astfel de actiune care porneste din inima se constituie ca un scut care va protejeaza de efectul actiunii lor si care face ca sageata indreptata catre voi sa ricoseze.A binecuvanta insemna ca din adancul fiintei tale, din cel mai launtric colt al inimii, sa doresti binele in mod neconditionat, complet, fara a astepta ceva in schimb.
A binecuvanta inseamna a recunoaste si a preaslavi ceea ce este darul lui Dumnezeu.
A binecuvanta inseamna a invoca aceea ca grija Divina sa se reverse peste cel la care ne gandim, a vorbi sau gandi cu recunostinta.
A binecuvanta tot ceea ce ne inconjoara. fara nici o forma de discriminare, este cea mai inalta forma de a darui. Cei pe care ii binecuvantam nu vor sti niciodata de unde a aparut acea raza de soare pe cerul innnourat al vietii lor, iar noi rareori vom vedea lumina care se revarsa in vietile lor.
Cand ceva in vietile voastre nu merge asa cum doriti, cand ceva neasteptat va darama planurile si va pune la pamant, binecuvantati cu fervoare, pentru ca viata va invata o lectie, pe care chiar voi ati acceptat sa o primiti. Incercarile prin care trecem, sunt binecuvantari ascunse si cete de ingeri ne insotesc in acestea.
A binecuvanta inseamna a deveni constient de frumusetea universala, omniprezenta ascunsa ochilor nostri; inseamna sa activezi legea universala a atractiei, lege care va aduce in viata noastra, din cele mai indepartate colturi ale Universului, lucrurile de care ne vom bucura.

Este imposibil sa binecuvantezi si sa judeci in acelasi timp.

Deci pastrati-va permanent intentia de a binecuvanta tot ceea ce intalniti, pentru ca astfel, intr-o buna zi, veti vedea in tot ceea ce va inconjoara prezenta lui Dumnezeu.

Fiti binecuvantati!

O binecuvantare a ajuns pana la mine.Multumesc, Florina.

Ierusalim-Via Dolorosa şi Biserica Învierii

Drumul Crucii





marți, 29 martie 2011


Despre Dumnezeu nu poţi vorbi decât aşa:
îl întrupezi în floare şi-l ridici în palme,
îl prefaci în gând şi-l tăinuieşti în suflet,
îl asemeni c-un izvor şi-l laşi să-ţi curgă lin
peste picioare,
îl prefaci în soare şi-l aduni cu ochii,
îl închipui om şi-l rogi să vie-n sat.

sâmbătă, 26 martie 2011

Tabga, Capernaum, Iordan

După Tabga a urmat Capernaum, cunoscut ca orașul Domnului. Aici se află Casa Sf Petru şi ruinele Sinagogii albe. O parte din minunile înfăptuite de Iisus s-au petrecut aici. Pozele spun mai mult decât toate cuvintele din lume.
La plecarea de la Capernaum, am oprit la Biserica Celor 12 Apostoli, o biserică superbă, plină de verdeaţă, aflată în grija unui singur călugăr.









Sfârșitul zilei a fost la Kibutz Yardenit, locul botezului în apele Iordanului. Când vremea permite, pelerinii pot participa la un ritual de binecuvântare în cămăşi albe lungi, care se găsesc de cumpărat în magazinul de la intrare.

Gandul la Ierusalim nu este un gând rătăcit





Gândul la Ierusalim nu este un gând rătăcit, este un gând care permanent îl am în minte şi în suflet. M-aş întoarce şi mâine acolo. Nu mi-am închipuit niciodată că cei care spun că o parte din sufletul tău rămâne acolo nu exagerează deloc. Mi-am dorit mereu să ajung acolo, dar nu mă credeam vrednică de o aşa călătorie. Pasul meu de mirean, destul de păcătos, nu visa să calce pe urmele Mântuitorului.
Am ajuns în Ţara Sfântă dintr-o întâmplare fericită. Nu dintr-o întâmplare, ci din voia şi cu voia Domnului. O prietenă dragă inimii mele a fost în vară şi mă bătea la cap să mergem, să mergem. Am avut o ocazie în octombrie 2010, dar nu a fost să fie. În ianuarie 2011, mi-a spus într-o seară: eu m-am înscris, vrei să mergi şi tu? Am spus da, deşi nu eram f sigură, aveam prea multe de rezolvat. Atunci am spus:
-Facă-se Voia Ta, Doamne! Şi pe 2 februarie eram în avion spre Israel.
Nici nu realizam ce norocoasă sunt, ce fericită voi fi acolo!
Am ajuns târziu, aproape de miezul nopţii la Tel Aviv, apoi de acolo am mers 2 ore şi jumătate spre Tiberias. Oboseala, emoţiile, schimbarea climei (în Bucureşti erau -10 grade, în Israel plus 10 grade) şi-au spus cuvântul, cum am pus capul pe pernă am adormit.
A doua zi de dimineaţă când am tras perdelele şi sun ochii mei se întindea liniştită Marea Galileii, am simţit cum mă inundă fericirea şi am mulţumit în gând Domnului pentru oportunitatea de a fi acolo.








Prima zi a fost superbă! Cald şi plăcut atât în atmosferă cât şi în sufletele noastre. Am vizitat Muntele Fericirilor, acolo unde a rostit Iisus predica.


«Fericiţi cei săraci cu duhul, căci a lor este împărăţia cerurilor! Fericiţi cei care plâng, căci ei vor fi mângâiaţi! Fericiţi cei blânzi, căci ei vor moşteni pământul! Fericiţi cei flămânzi şi însetaţi după dreptate, căci ei vor fi săturaţi! Fericiţi cei milostivi, căci ei vor avea parte de milă! Fericiţi cei cu inima curată, căci ei vor vedea pe Dumnezeu! Fericiţi făcătorii de pace, căci ei vor fi chemaţi fii ai lui Dumnezeu! Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate, căci a lor este împărăţia cerurilor! Fericiţi veţi fi voi când, din pricina mea, oamenii vă vor ocărî, vă vor prigoni şi minţind vor spune tot felul de lucruri rele împotriva voastră! Bucuraţi-vă şi veseliţi-vă pentru că răsplata voastră este mare în ceruri; căci tot aşa au prigonit pe prorocii care au fost înainte de voi»" (Mt 5,1-12).

Biserica ridicată acolo se află în grija surorilor franciscane italiene şi planul bisericii aparţine arhitectului A. Barluzzi. Biserica Fericirilor a fost onorată de vizita papei Paul al VI-lea în cursul pelerinajului în Ţara Sfântă din anul 1964.








A urmat Tabga, Biserica Înmulţirii pâinilor, Localizarea de către tradiţie a minunii înmulţirii pâinilor la Tabga corespunde datelor topografice pe care ni le prezintă Evangheliile; e o zonă pietroasă, aproape complet necultivabilă, învecinată de terenuri foarte fertile.















E de asemenea o zonă solitară în care nu s-au descoperit locuinţe care să dateze de pe vremea lui Iisus, dar care se află totuşi nu departe de centre locuite ca Magdala şi Capernaum. Se pot vedea mozaicurile bizantine bine păstrate, fiind dintre cele mai frumoase mozaicuri care se pot vedea în Palestina. În faţa altarului poate fi admirat un mozaic reprezentând un coş cu pâini şi doi peşti. Sub altar se vede piatra pe care Isus a aşezat pâinile şi peştii când a săvârşit minunea.
Biserica Înmulţirii pâinilor se află în grija călugărilor benedictini germani.


P.S Maruţă, am promis, mă ţin de cuvânt.
Cu drag, Iustina

duminică, 20 martie 2011

Blessing rain


Tu eşti o apă curgătoare
pornind din suflet îndreptându-se către izvoare
te regăsesc în tot şi toate, eşti a mea lumină
când văd un înger mă gândesc la tine.
Du-te şi străbate cerul dintr-o parte în alta
alungă norii, adu-mi ploaia, zarea toată
să te îmbraci în verde mlădios şi alb să-ţi înflorească zâmbetul sfios
Tu porţi în plete numai mângâiere
te voi privi de aproape şi în tăcere
cum înfloreşti în eternă Primăvară.
Străbate cerul în lung şi în lat, înalţă-te pe vârfuri spre înalt
priveşte apoi înspre pământ
nu, nu mă întreba de acolo unde sunt
sunt ramura ce se îndreaptă spre lumină
sunt mugur, sunt speranţă, apa vie
Te aştept în anotimpul zborului curat din soare întrupat
Şi dacă mi s-a dat că să trăiesc în umbra ta
Miracol, iată îţi voi scrie
din cartea aceasta ce se cheamă Veşnicie.

Primavera

Ludovico Einaudi : Primavera (The Royal Albert Hall Concert London - 2009)

vineri, 18 martie 2011

du-te vreme, vino vreme


Anania, Valeriu - Du te vreme, vino vreme


bun ramas dar vine o vreme cand nimic nu poti schimba, vino vreme buna
si sfarseste vreme rea

joi, 17 martie 2011

les fleurs sauvage

Ochii aceia erau albastri ca orizonturile altei lumi, erau albastri ca cerul care se intrezareste printre varfurile brazilor sau coamele dealului impadurit din apropiere.
Un albastru senin si linistit, strabatut deodata de cateva umbre, fara inceput si fara sfarsit, o turla a bisericii, un clopot razbatand prin primavara, ultima care a fost.
Albastri cum e apa fara intindere in care privesti pana in strafunduri sa descoperi nemurirea, inocenta, sufletul renascut. Suprafata era limpede, dar adancurile aveau atatea de spus. Un fir subtire, aproape invizibil pe care zadarnic incercasem sa-l rup.
Deodata Luna s-a retras si am zarit un camp verde, un drum pe care am pornit agale, poticnindu-ma uneori, tragandu-mi sufletul dar mergand mai departe, deasupra pamantului, deasupra unui apus pierdut. N-avea sa mai fie altul.
Era acolo o lume a timpului pierdut, toate visele in fasa si un noian de amintiri. dragi. frumoase.catifelate.
Si am facut un legamant sa nu tulbur niciodata linistea acelor ochi pentru ca ei sa ramana asa cum ii stiu de demult ca niciodata, lumina lina de dincolo de lumi venind ca un rasarit nesfarsit din flori nemuritoare de camp.
albastru de cer

i can hear


Hear The Angels Call

marți, 15 martie 2011

un proverb pe zi

Pildele lui Solomon 3/31 (Victor Rebengiuc)

luni, 14 martie 2011

duminică, 13 martie 2011

descantec de primavara


pe drumuri neumblate in zori
pasesc, pasesc adeseori prin ale tale primaveri
printre carari de maci in soare, prin toamne ratacind inspre izvoare
prin amintiri de ierni pictate cu zboruri lungi nevinovate
iti da binete gandul iara
intoarce-l Doamne inspre zare
asculta universul mic indruma-l catre universul mare
cu mana ta mangaietoare
asculta-i inima de doare
arata-i doar pe jumatate
o dezlegare de la cele inghetate
adu-i in palma ingerii sa-i implineasca rugile
in ochi lumina stelelor si fericirea zorilor
si daca azi te rog un pic
nu ma lasa ca eu sunt mic
de voi sufla in papadii a doua oara sa stii ca este Primavara

Maicuta draga

De indata ce mă vede imi iese in intampinare cu pasi usori, zambetul ei luminat se iveste de după poarta manastirii, zidurile groase si nici ridurile nu reusesc sa ascundă greutatile vietii, calea aceea pe care a pasit singura la un moment dat.
Vine spre mine incredintata că-i aduc ceva bun pentru rugaciunea de azi.
Invataturile sunt de cealalta parte fireste, o carte pecetluita pe care n-are inca dreptul s-o deschida e pe masa.
Dar sufletul ei stie, simte, ma asteapta de fiecare data, uneori dealul rasuna in noapte alteori zorile surprind aceeasi rugaciune terminandu-se aproape de inceputul celeilalte.
Şi admirand-o de fiecare data, nu-i pot spune decat atat: esti minunata si Domnul isi alege oamenii cei mai buni dintre noi.
Emana atata caldura incat toate drumurile duc la ea.
Duminica sufletului imi infloreste in cale si eu nu stiu ce sa spun.
"Usa milostivirii deschide-o noua, binecuvantata Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, ca sa nu pierim cei ce nadajduim intru Tine, ci ca sa ne mantuim prin Tine din nevoi, ca tu esti mantuirea neamului crestinesc.Amin"

vineri, 11 martie 2011

Fie Voia Ta!


imi dai doar ce vei vrea, chiar daca eu repet la nesfarsit atat mai mult nu pot sa duc