sâmbătă, 16 aprilie 2011

Cat de asertiv esti?

"Exista trei feluri de oameni: cei care pot sa numere si cei care nu pot."
(Murphy)

Am participat la conferinta si am retinut cateva idei, oamenii interactioneaza intre ei functie de stilul de comunicare preponderent
Cele 4 categorii de stiluri
1.activ
2.sociabil
3.artistic
4.analitic
Daca nu stii care este stilul, gasesti in materialul urmator teste
TEST de stil de comunicare
Dupa aceea  vei  alege oamenii cu care intri in contact functie de stilul si personalitatea lor.

 Ce este asertivitatea?

Asertivitatea o altă modalitate de a comunica.
 Fiecare din noi trecem prin situații în care facem compromisuri sau intrăm în situații conflictuale din cauză că nu știm să spunem NU sau pentru că nu știm să spunem NU într-un mod non-agresiv (facem lucruri care nu ne sunt pe plac, ne abținem să comentăm atunci când nu e cazul, știm că avem dreptate, dar nu ne spunem punctul de vedere pentru că oricum nu ar face nicio diferență, ne certăm atunci când un simplu Nu pot acum ar fi suficient, etc).

Problemele apar atunci când facem astfel de compromisuri frecvent și faptul că le facem ne copleșește.

Disconfortul resimțit este foarte mare și suferim de două ori: o dată pentru că facem un compromis și a doua oară pentru consecințele pe termen lung ale acelui compromis (conflicte, nemulțumire, regrete, etc).

A nu ști să spui NU, nu pot.

A spune Nu, nu pot, într-un mod agresiv.


A accepta mereu ce spun, fac, propun ceilalți și a renunța la propriile opinii/drepturi.
Toate acestea sunt modalități non-asertive de a vă raporta la o situație în care aveți de-a face cu alte persoane. A fi asertiv înseamnă exact opusul acestor variante.
Acest lucru nu înseamnă că pot să spun NU oricum. A fi asertiv înseamnă să știi să spui NU fără a-i răni pe ceilalți, să spui NU pentru că ai dreptul să refuzi ceva.

A fi asertiv înseamnă să nu îi lași pe ceilalți să decidă în locul tău, să îți spui punctul de vedere sau nemulțumirea atunci când e cazul, să știi să gestionezi conflictele comunicând calm ceva ce nu-ți place.

Asertivitatea este o atitudine care se exprimă în diferite comportamente. Putem vorbi așadar despre o atitudine asertivă, dar în același timp putem vorbi despre comportamente asertive. Asertivitatea se referă la un set de comportamente manifestate în interacțiunea cu ceilalți, care au ca scop menținerea unui echilibru între nevoile individuale și nevoile celorlalți.

O abordare asertivă menţine relaţiile interpersonale echilibrate facilitând rezolvarea constructivă şi cu respect a conflictelor, necondanțelor care pot să apară în relațiile interpersonale (familie, prieteni, cunoștințe, relații profesionale).




 
 





 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu