vineri, 24 iunie 2011

Frumusetea verii


Datini obiceiuri
"In mitologia folclorica romaneasca, sanzienele sunt personaje mitice nocturne.
Spre deosebire de ielele de la Rusalii, sanzienele sunt femei frumoase, adevarate preotese ale Soarelui, binevoitoare fata de om, care ajuta la rodirea plantelor, a pomilor etc. Se spune ca, in noaptea de 23-24 iunie, Sanzienele plutesc deasupra pamantului, canta, danseaza, dau rod ogoarelor, intaresc casatoriile, inmultesc animalele, pasarile, vindeca boli.

Dragaica este un ritual de origine agrara, practicat la 24 iunie prin Muntenia, Moldova si Oltenia, in preajma solstitiului de vara. Ritualul vizeaza prosperitatea si protectia culturilor, mai ales a celor de cereale. Traditia cere ca in aceasta zi nimeni sa nu lucreze, pentru ca este „cap de vara”, iar Soarele „joaca pe cer sau sta in loc la amiaza”. Dragaica se sarbatoreste printr-un dans interpretat de un grup de cinci-zece fete, din care una este aleasa ca Dragaica. Ea este imbracata ca o mireasa si impodobita cu spice de grau, in timp ce fetele celelalte se imbraca in alb, poarta un voal pe fata in care sunt prinse flori de sanziene, iar in mana tin o coasa.

Sanzaienele erau considerate sarbatoare in care soarele se credea ca se odihneste.
-se crede ca cine se uita la soare mai cu atentie il vede ca un barbat frumos si fata lui lumineaza toata lumea.
-se crede ca in aceasta zi soarele mananca un corn de prescura cand asfinteste si de aceea nu-i bine a manca cand asfinteste astrul.
-se crede ca e bine ca gospodinele sa scoata toate lucrurile din casa ca sa le vada soarele, ca sa joace soarele pe ele ca sa fie ferite de molii.
-se crede ca daca in aceasta zi o fata arunca gunoiul in fata soareleui, nu numai ca nu-i mai creste parul, dar nu se mai marita niciodata."
Credinte si superstitii

Timp de recitit Eliade
Mircea Eliade - Noaptea de Sanziene

Asculta mai multe audio diverse
“Să scapi de Timp. Să ieşi din Timp. Priveşte bine în jurul d-tale: ţi se fac din toate părţile semne. Încrede-te în semne. Urmăreşte-le…”
"Destinul este acea parte din Timp în care Istoria îşi imprimă voinţa ei asupra noastră. De aceea trebuie să-i rezistăm, să fugim de el, să ne refugiem în Spectacol."
"A nu mai avea timp înseamnă a fi rezolvat toate problemele, a trăi într-un perfect echilibru."
"Dacă nimic nu e real, dacă totul e o creaţie gratuită şi absurdă, ca într-un mare vis, un joc iresponsabil repetându-se la infinit, existenţa noastră n-ar mai avea nici o semnificaţie şi nici o valoare. Am fi definitiv pierduţi."

2 comentarii:

  1. Minuantă carte "Nopţile de sânziene"! Ca tot ce a scris el, dealtfel...

    Nu ştiam chiar toate obiceiurile de sânziene, mulţumesc că am reuşit să le aflu!:) Eu îl ştiam doar pe acela cu florile de sânziene în sân înainte de culcare, pentru visarea ursitului:)


    Te puup, şi sper că ai avut minunate sânziene! Aici, cel puţin vremea a fost superbă, şi verdeaţa neatinsă, la început de vară.

    RăspundețiȘtergere
  2. De sanzaiene ma leaga o amintire draga din copilarie,pe atunci credeam fara a cauta sensul a ceea ce ne povestea mama ca se intampla.
    Au fost sanzaiene la fiecare colt de strada si chiar la icoanele sfintilor.
    Vara la inceput.O zi si atat.Apoi a venit ploaia.
    Am visat ca ma intorceam acasa pe acelasi drum cu o impacare nespusa in suflet.

    Sa ai o zi frumoasa de duminica!

    RăspundețiȘtergere